Ossetong in Madeirasaus

Ingedriënten:

1 Ossetong / Tijm / Laurier / Knoflook / Wortel / Selder / Prei / Ui / Bloem / Champignons / Tomatenpuree / Room / Gehakt

Werkwijze: 

Ossetong:

Kook de tong 10 minuten in water en giet daarna het kookvocht weg. Spoel even in koud water.

Breng de tong opnieuw aan de kook in licht gezouten vers water en doe er van elke groente een paar grof download (2)gesneden stukken bij samen met enkele blaadjes laurier en tijm. Zo geef je de tong en de bouillon meer smaak. Laat alles ongeveer 3 uur koken.

Haal de tong uit het water en laat even rusten. Bewaar de bouillon (een deel voor de saus en de gehaktballetjes). De rest eventueel als basis voor een heerlijke soep.

Pel de nog warme tong en snijd ze in dunnen plakjes van ongeveer 5 mm dik.

Madeirasaus:

Smelt boter in een pan en doe er een gelijk deel bloem. Laat deze roux even zachtjes garen en voeg er daarna 6 dl (naar gelang de hoeveelheid saus) gezeefde bouillon en een blikje tomatenpuree bij.

Breng op smaak met peper en zout. Laat even al roerend koken.

Giet er een glas madeirawijn bij (dat mag eventueel ook porto zijn)

Snijd de champignons in dunne plakjes en doe ze bij de saus.

Maak van het gehakt kleine balletjes ook kook ze in de bouillon. Voeg ze daarna bij de mandeirasaus. Wanneer je het nog nodig vindt, giet wat room bij de saus.

Warm de tong op in de saus en dien op met aardappelpuree of kroketjes.

Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>