Bloemkoolgratin met gehakt en basilicum

Ingrediënten (4 personen):

1 bloemkool / 400 gram gehakt / 1,5 dl melk / 1 blik tomaten (400 gram) / zakje geraspte kaas / 5 eetlepels bloem / boter / 1 ui / basilicum / olijfolie / nootmuskaat / peper en zout

Werkwijze: 

Verwarm de oven voor op 180°C.

Verwijder het groen en het onderste gedeelte van de bloemkool. Snijdt de roosje ervan af en was deze grondig. Stoom of kook ze enkele minuten.

Laat 4 eetlepels boter smelten en voeg al roerend de bloem toe. Het is belangrijk dat het aantal lepels bloem en boter aan elkaar gelijk zijn voor de bechamelsaus! Laat dit 1 à 2 minuutjes koken. Voeg al roerend de melk toe. Laat dan nog eens 3 minuutjes koken op een zeer zacht vuurtje. Voeg dan de tomaten er aan toe en een deeltje van de geraspte kaas. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Snijdt de ajuin in kleine stukje. Verwarm een pan met olijfolie en wanneer deze warm genoeg is, fruit de ajuin.

Bak beetje bij beetje het gehakt . Gebruik en vork of een ander voorwerp, naargelang de pan, om het gehakt in kleine stukjes te krijgen. Hak de basilicum fijn en voeg deze toe aan het gehakt.

Smeer een ovenschotel is met wat boter. De ondersta laag is de bechamelsaus, daarboven wat gehakt en daarboven de bloemkool. Bestrooi de ovenschotel met de resterende geraspte kaas. Steek deze schotel ongeveer 20 minuten in de oven.

Serveer het gerecht met wat blaadjes basilicum er bovenop.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>